Antena 3 CNN Economic Dan Voiculescu cere reducerea TVA la toate alimentele de bază

Dan Voiculescu cere reducerea TVA la toate alimentele de bază

Dan Voiculescu cere reducerea TVA la toate alimentele de bază
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Feb 2015   •   13:29
Dan Voiculescu cere reducerea TVA la toate alimentele de bază. Preşedintele fondator al Partidului Conservator i-a scris în acest sens ministrului Finanţelor, explicând de ce reducerea fiscalităţii nu trebuie făcută treptat la anumite produse, ci la toate alimentele de bază. 
 
La începutului acestui an, Dan Voiculescu i-a trimis o scrisoare şi premierului Victor Ponta, în care a exemplificat beneficiile reducerii TVA.
 
"TVA redus la toate alimentele de bază. Fără jumătăţi de masură!", spune Dan Voiculescu pe blogul său. 
 
Preşedinte fondator al Partidului Conservator salută iniţiativa Guvernului de a reduce cota TVA la 9% la o parte dintre alimentele de bază - carne, legume, peşte şi fructe, şi spune că ani de zile politicienilor români le-a lipsit curajul de a face paşi simpli precum acesta. 
 
"Mai bine mai târziu, decât niciodată, însă este esenţial să se renunţe la jumatăţi de masură, care nu rezolvă nimic. Acesta a fost mesajul pe care i l-am transmis astăzi ministrului Darius Vâlcov. În acelasi timp, nu  trebuie să uităm că economia subterană reprezintă şi în prezent o pătrime din activitatea economică. (...) Preţul alimentelor de bază  trebuie să fie accesibil tuturor românilor, fie ei pensionari, bugetari sau asistaţi social", a scris Dan Voiculescu pe blogul personal
 
În scrisoarea adresată ministrului de Finante, Darius Vâlcov, Dan Voiculescu vorbeşte despre efectele concrete ale reducerii TVA la toate alimentele. 
 
"Salut iniţiativa de a reduce cota TVA la 9% la o parte din alimentele de bază (carne, legume, peşte şi fructe). Este un pas important, însă vă amintesc că, pentru a-şi dovedi eficienţa, conceptul trebuie extins pentru mai multe alimente de bază astfel încât să poată diminua, cu cel puţin jumătate economia subterană - aşa cum susţin constant de mai bine de opt ani. În acelaşi timp, esenţial este să se renunţe la jumătăţi de măsură şi să includeţi în grupa alimentelor de bază zahărul, uleiul alimentar, iaurtul şi alte produse lactate", i-a transmis Dan Voiculescu ministrului de Finanţe. 
 
În încercarea de a convinge guvernanţii de necesitatea reducerii cotei TVA-ului la alimentele de bază, pe 20 ianuarie 2015, Dan Voiculescu i-a transmis o scrisoare şi premierului Victor Ponta. 
 
"Competitivitatea unei naţiuni reprezintă capacitatea unei economii de a asigura populaţiei un înalt nivel de trai şi un grad de ocupare, pe baze sustenabile. (...) În 2015, România nu mai trebuie să rateze cea mai simplă modalitate de creştere economică: un TVA redus la mai multe dintre alimentele de bază, care s-a dovedit de altfel a fi o măsură necesară şi eficientă în acelaşi timp. Avem ca exemplu un reuşit: scăderea TVA -ului la pâine", scria Dan Voiculescu în scrisoarea pentru premierul Victor Ponta.
 
Legea iniţiată de Dan Voiculescu pentru reducerea la 9 % a TVA-ului la alimentele de bază a fost adoptată în 2006 de Senat, dar Camera Deputaţilor nu a trecut legea nici până astăzi. 
 
Patronatele spun că o astfel de măsură ar reduce uriaşele cifre privind evaziunea fiscală şi au şi sprijinul populaţiei: peste 200.000 de oameni au semnat o petiţie privind reducerea TVA la carne. Dacă măsura ar fi aplicată pentru toate alimentele, atunci românii ar economisi sute de lei, lună de lună, spun specialiştii din domeniu. 

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu TVA alimente
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close