Antena 3 CNN Economic Biz News INCOME: Norvegia ar putea RENUNŢA la "cash"

INCOME: Norvegia ar putea RENUNŢA la "cash"

INCOME: Norvegia ar putea RENUNŢA la "cash"
Sursa foto: Foto: 1zoom.net
26 Iul 2014   •   14:51
Norvegia este prima tara din Europa care ar putea renunţa la banii cash. Instituţiile financiare susţin că autorităţile de la Oslo ar trebui să renunţe la banii lichizi până în 2020. Însă contestatarii susţin că o astfel de măsură nu ar fi morală, întrucât cetăţenii nu ar mai putea efectua plăţi la liber şi ar putea să fie controlaţi oricand din umbră. 
 
Norvegienii au renunţat să mai folosească banii cash. Doar 5% din tranzacţiile anuale din economie se mai fac cu bani lichizi. Prin urmare, în următorii 6 ani toate plăţile ar urma să se facă doar prin intermendiul băncilor. 
 
Numărul tranzactiilor cu cardul din Norvegia a crescut cu 8,6% în acest an, iar populaţia a retras mai puţini bani de la ATM-uri şi a folosit mai puţini bani lichizi pentru plăti în magazine. 
 
La nivel european, doar Suedia şi Marea Britanie raportează procentaje mai mici ale utilizării banilor lichizi. 
 
Aproape 200 de instituţii financiare norvegiene militează pentru eliminarea tranzacţiilor cu bani cash, pe motiv că astfel s-ar diminua şi numărului de infracţiuni, precum jafurile şi spălarea de bani. 
 
Pe de altă parte, contestatarii acestei măsuri sunt de părere că eliminarea totală a banilor lichizi din tranzacţiile financiare va prejudicia viaţa privată a cetăţenilor, şi că aceştia nu vor mai putea ţine evidenţa  plăţilor efectuate şi a veniturilor încasate.

 

×
Subiecte în articol: tranzactii bani plati venituri infractiuni ATM
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close