Antena 3 CNN Actualitate Dincolo de Ştiri. Educaţia - domeniu de securitate naţională

Dincolo de Ştiri. Educaţia - domeniu de securitate naţională

Dincolo de Ştiri. Educaţia - domeniu de securitate naţională
Sursa foto: Foto: bn24.ro
29 Aug 2015   •   21:40

Sănătatea şi Educaţia sunt domenii de interes şi importanţă naţională, spunea premierul Victor Ponta săptămâna asta. Subiectul "plicului" pentru medici a fost intens dezbătut, încă de când a fost iniţiat proiectul ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.

 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de sâmbătă a emisiunii "Dincolo de ştiri", realizată de Cristina Ţopescu.
 
Ministrul a întărit vorbele premierului şi a explicat exact ce propune prin proiectul care a trecut de Senat şi a ajuns în Camera Deputaţilor, for decizional.
 
"Este o propunere trecută de Senat, acum la Cameră, care va permite medicilor, asistenţilor, să aibă şi pacienţi privaţi din spitalul public. Ceea ce va conduce la un onorariu pe care îl va încasa echipa medicală. Va fi un onorariu în momentul în care îţi alegi un anumit medic, faţă de cel pe care ţi-l poate asigura spitalul şi a doua chestiune va fi cu un pacient privat în spital public. Ambele situaţii vor genera onorarii, în urma unor norme care vor stabili nişte tarife, cunoscute de la început. Cât despre plicuri cu bani, nici nu va mai putea fi vorba."
 
În schimb, doctorul Monica Pop a explicat că doctorii ar trebui scoşi din rândul funcţionarilor publici, unde de obicei planează suspiciuni de corupţie. 
 
"Sănătatea este o problemă de siguranţă naţională, nimeni nu poate nimic dacă nu este sănătos. Iar dacă domnul ministru vrea să facă ceva pentru medici, trebie făcut tot ce se poate pentru ca medicii să fie scoşi din rândul funcţionarilor publici. Nu este normal, pentru că există o suspiciune de incorectitudine aici şi niciodată un medic hoţ, un profesor hoţ, un ministru hoţ, nu va lucra de frică. Dacă e hoţ rămâne hoţ indiferent de legi. Trebuie scos de acolo."
 
Altfel, ministrul Sănătăţii a explicat că problema adevărată stă în lipsa legislaţiei clare. 
 
"Nu există o legislaţie foarte clară. Eu am propus nu să facem noi ceva extraordinar, vreun experiment. De 25 de ani facem experimente. Eu am propus să facem ceva ce există deja, în Franţa, în America, modele serioase. Haideţi să facem legi şi reguli clare, să punem toate marile nume la masă. Nu numai decidenţii politici. Eu cred că acum se întrunesc aceste condiţii. Eu sper şi îi rog pe toţi să renunţăm la ipocrizie. Dacă venim doar cu idei fanteziste sau populiste ... eu vă spun că niciun buget din Europa nu poate susţine un buget al Sănătăţii complet. Trebuie îmbunătăţit şi acest aspect, dar şi calitatea actului medical."
 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close